Mattak – Dyrker mer enn bare trivsel

Dyrker mer enn bare trivsel

apr 9, 2021

Bara Eiendom er opptatt av å tilby det beste til sine leietakere. Flotte husrestauranter og bruk av kunst og design i byrommet, er med på å skape høy trivsel i Kronstadparken. I nybygget Buen som står klart om et år, ønsker Bara å dyrke mer enn bare trivsel. Her etableres byens første urbane mattak! 

Mer kortreist blir det ikke

Det er Mattak AS, med Sigurd Boasson i spissen, som er leverandør på dette prosjektet. Inspirasjon har anleggsgartneren hentet fra en studietur til Berlin og et besøk på Boston Medical Centre, hvor de har et dyrkbart tak. På taket til Buen blir cirka 30 kvadratmeter avsatt til dyrking. Det åpner for at inntil 300 kilo med grønnsaker kan høstes årlig, ifølge Boassons beregninger. 

 Han ser for seg mange avlinger med salat, rødbeter, grønnkål og purreløk, for å nevne noe. 
– Og artisjokk. Det hadde vært gøy!

Yrende liv

I tillegg til planter og urter skal det etter planen også komme insekthotell, bikuber og fuglekasser på det grønne taket. – Det blir et yrende liv, forteller Boasson-Vi tenker også på mikroorganismer, og at miljøet skal være bra for pollinerende insekter.

Urter og kompost

På resten av taket, som er cirka 1200 kvadratmeter, blir det ekstra god tykkelse på jorden slik at det kan plantes stauder og blomstrende urter. Det blir også lokal kompostering på taket.

I neste byggetrinn av Kronstadparken, vil det bli etablert et felles kompostanlegg på gateplanDer vil gartnerne som steller grøntarealene få tilgang, slik at alt hageavfall, sammen med matavfall fra husrestaurantene, blir til ny, næringsrik og kortreist jord.

Kjekt å være først ute! 


Ingse Galtung Døsvig, administrerende direktør i Bara, synes det er kjempespennende å være tidlig ute med å etablere mattak i Bergen. - Søtt + Salt som allerede driver husrestaurantene våre, skal også være ansvarlig for driften av dette, forteller hun entusiastisk. - De skal dyrke og høste grønnsakene til bruk i maten de serverer.
Taket får også et oppholdsareal som kan benyttes av alle leietakere i Kronstadparken.

Vi tester det nå på Buen, og dersom det blir en suksess, vil vi gjøre mer av dette i fremtidige bygg.

NRK laget nylig en bildereportasje om grønnere byer. Les gjerne mer om den spennende utviklingen her.

Buen

Nybygget; Buen sto klart for innflytting april 2022 og det har vært en suksessiv innflytting av leietakere siden den gang. Leietakere i bygget er; Rederiet Stenersen, Advokatselskapet Ryger, 4Service Gruppen, Acapo, Borea Asset Management, Guard Automation, Inspirit365, Inventas, Omega og Amesto. Det er i tillegg en interiørforretning og blomsterbutikk i første etasje. Av fellesfasiliteter nevner vi; husrestaurant, kaffebar, møteromsavdeling, shuffleboard, takterrasse, garderober, sykkelparkering og bilparkering med ladeplasser.

Stående invitasjon

Gi oss et pling så tar vi en uforpliktende prat for å se om du passer inn hos oss.