Bioteknologirådet er oppnevnt av regjeringen og gir råd, informerer og skaper debatt om bruk av bioteknologi.
De inviterer til Morgenkvitter med to spennende tema:
Kunstig livmor, reprogrammerte hudceller som blir til sæd- og eggceller og embryo laget av stamceller høres kanskje ut som science fiction, men er ikke lenger fiksjon.
Helt siden pattedyrene oppsto for 178 millioner år siden har vi laget barn på den samme måten: En hann, en hunn og indre befruktning. Men store fremskritt innen medisin og biologi har endret hvordan mennesker kan lage barn. In vitro-fertilisering (IVF), eggfrysing, eggdonasjon og sæddonasjon har blitt vanlige metoder, men forskning innen reproduksjon stopper ikke der.
Stine Indrelid fra Bioteknologirådet vil fortelle om de nyeste fremskritt innen moderne bioteknologi og reproduksjonsteknologi. Hva sier dagens bioteknologiske fremskritt om hvordan fremtidens mennesker vil lage barn?
Over 320 000 nordmenn har sendt sitt eget, og i noen tilfeller også andres, DNA til analyse i utlandet. Utvalget av genetiske tester på nett er økende, og ingen trenger å gå til legen i forkant. Det finnes blant annet tester for å kartlegge slektskap eller hvilken treningsform som passer deg, men også tester som hevder å si noe om risiko for alvorlig sykdom, som kreft eller Alzheimers.
Anne Marit Ryen fra Bioteknologirådet skal snakke om hva genetisk testing kan fortelle deg og hva utfordringene er ved slike tester. Hva betyr det å sende fra seg eget DNA til utlandet? Hva gjør du når du finner ut at du ikke er i slekt med ditt søskenbarn? Og hvor mye ønsker du egentlig å vite om risiko for sykdom du ikke kan gjøre noe med?
Det blir servert frokost fra kl 07.45
Velkommen til en spennende og annerledes morgen!